Si mund të identifikojnë njerëzit shkaktuesit e mundshëm të konfiskimit? Konfiskimet

Si mund të identifikojnë njerëzit shkaktuesit e mundshëm të konfiskimit? Konfiskimet

ndodhin për shkak të një shpërthimi të aktivitetit elektrik jonormal në tru. Ndërsa konfiskimet mund të jenë të paparashikueshme, disa individë kanë shkaktues që mund të shkaktojnë një konfiskim. Të qenit i vetëdijshëm për shkaktuesit e mundshëm mund të ndihmojë në zvogëlimin e mundësisë për t’i pasur ato. Konfiskimet

i referohen shkarkimeve elektrike anormale në tru që mund të shkaktojnë ndryshime të papritura, të përkohshme në lëvizje, sjellje, ndjesi ose gjendje të vetëdijes. Simptomat e konfiskimit ndryshojnë dhe gjithashtu mund të shfaqen ndryshe, në varësi të zonave dhe sasisë së trurit të përfshirë.

Lidhja Ndërkombëtare kundër Epilepsisë (ILAE) klasifikon konfiskimet bazuar në llojin e fillimit ose ku ato burojnë në tru. Konfiskimet

kanë shumë shkaqe të mundshme, të cilat mund të përfshijnë gjenetikë, dëmtim të trurit ose kushte themelore. Shkaktarët e konfiskimit nuk shkaktojnë konfiskime, por mund t’i provokojnë ato tek individët që janë të ndjeshëm.

Disa shkaktues të zakonshëm përfshijnë stresin, lodhjen ose ilaçet që mungojnë. Të qenit i njohur me shkaktuesit e mundshëm mund të ndihmojë në parandalimin e ndodhjes së konfiskimeve.

Në këtë artikull, ne diskutojmë disa shkaktues të zakonshëm të konfiskimit, ndryshimin midis shkaqeve dhe shkaktuesve dhe si të identifikojmë shkaqet e mundshme.

Lista e shkaktuesve të zakonshëm

Disa njerëz me epilepsi, ose njerëz që kanë pasur konfiskime të përsëritura, mund të vërejnë se ato ndodhin në modele ose ndodhin në situata të caktuara. Këta faktorë, ose shkaktues të konfiskimit, mund të bëjnë që konfiskimet të ndodhin më shumë të ngjarë. Sidoqoftë, disa njerëz që kanë epilepsi mund të mos kenë shkaktues. Disa shkaqe të mundshme të konfiskimit mund të përfshijnë:

ilaçe të humbura

Marrja rregullisht e ilaçeve anti-epileptike siguron një nivel të qëndrueshëm të ilaçeve në trupin e një personi. Mungon një dozë mund të rrisë rrezikun e konfiskimeve të një personi dhe të bëjë që konfiskimet të jenë më intensive ose të ndodhin më shpesh.

Mos marrja e tyre siç përshkruhet mund të çojë në epileptik të statusit, një konfiskim i zgjatur që ekspertët e shëndetit e konsiderojnë një urgjencë mjekësore.

privimi dhe lodhja e gjumit

Një studim i vitit 2020 sugjeron që konfiskimet dhe gjumi kanë një marrëdhënie dypalëshe, ku konfiskimet mund të shkaktojnë mungesë të gjumit, dhe mungesa e gjumit mund të shkaktojë konfiskime. Ndryshimet në aktivitetin elektrik dhe hormonal të trurit ndodhin gjatë cikleve normale të zgjimit të gjumit, të cilat mund të kontribuojnë në konfiskime dhe të ndryshojnë intensitetin dhe gjatësinë e tyre. Stresi

stresi

Stresi është një nxitje e raportuar zakonisht për konfiskime. Sidoqoftë, marrëdhënia e saktë midis të dyve nuk dihet. Të gjithë përjetojnë stresin ndryshe, dhe stresi vjen në një larmi formash. Një person mund të ndjehej i stresuar për shkak të ngjarjeve të mëdha të jetës ose një krijimi të telasheve të përditshme. Stresi

mund të marrë një numër fizik në trup dhe mund të shkaktojë mungesë të gjumit, ndryshim në zakonet e ngrënies dhe përdorimin e alkoolit ose substancave – të gjitha këto mund të shkaktojnë konfiskime.

Alkooli

Konsumimi i alkoolit në sasi të vogla nuk ka gjasa të shkaktojë konfiskime. Sidoqoftë, pirja e një sasie të tepërt të alkoolit për një periudhë të shkurtër mund të shkaktojë një konfiskim, madje edhe për njerëzit që nuk kanë epilepsi. Konfiskimet e lidhura me alkoolin

janë më të zakonshme kur efektet e alkoolit në trup janë duke u lodhur. Ato mund të ndodhin 6-72 orë pas pirjes. Konsumimi i alkoolit gjithashtu mund të prishë gjumin ose të ndikojë në ilaçe, të cilat mund të rrisin rrezikun e një konfiskimi.

Dritat ndezëse

tek individët me epilepsi fotosensitive, drita ndezëse ose modele të kundërta mund të shkaktojnë një konfiskim. Ky lloj epilepsie është i rrallë, pasi afërsisht 3% e njerëzve që jetojnë me epilepsi përjetojnë konfiskime fotosensitive. Provat sugjerojnë gjithashtu që ky lloj është më i zakonshëm tek femrat dhe të rinjtë.

Ushqyerja dhe mangësitë

Nëse një person që jeton me diabet përjeton hipoglikemi të rëndë, të cilat mund të ndodhin nga kalimi i vakteve, nivelet e tyre jashtëzakonisht të ulëta të sheqerit në gjak mund të shkaktojnë një konfiskim.

Në raste të tjera, mangësitë e vitaminës dhe mineraleve gjithashtu mund të shkaktojnë konfiskime. Ndërsa është më pak e zakonshme tek të rriturit, mungesa e vitaminës B6 mund të shkaktojë konfiskime tek foshnjat. Nivelet e ndryshuara të mineraleve, të tilla si kalciumi, natriumi, kaliumi dhe magnezi, mund të ndikojnë në aktivitetin elektrik të qelizave të trurit dhe të çojnë në konfiskime. Sëmundja dhe infeksioni

Sëmundja dhe infeksioni

gjithashtu mund të shkaktojë konfiskime në disa njerëz. Kjo mund të jetë për shkak të stresit fizik që sëmundja i vendos trupit, mungesës së gjumit, zakoneve të dobëta të ngrënies, ilaçeve të caktuara ose dehidrimit.

Infeksioni viral i sistemit nervor qendror zakonisht shkakton konfiskime. Në raste të rralla, sëmundje të zakonshme si infeksione të sinusit ose një ftohje mund të shkaktojnë konfiskime.

menstruacionet

Disa njerëz mund të pësojnë epilepsi katameniale, e cila i referohet konfiskimeve që bëhen më të këqija ose më të shpeshta gjatë periudhave të caktuara të ciklit menstrual. Kjo është shumë e rrallë, dhe provat sugjerojnë se kjo ndodh për shkak të ndryshimeve në nivelet e progesteronit të hormoneve dhe estrogjenit.

moti

Një studim i vitit 2017 sugjeron që presioni i ulët dhe kushtet e lagështisë së lartë mund të shkaktojnë konfiskime. Megjithëse hulumtimi për efektin e motit në rrezikun e konfiskimit nuk është përfundimtar.

Një studim i vitit 2018 vëren se më shumë konfiskime ndodhin gjatë dimrit. Sidoqoftë, një studim i Shoqërisë së Epilepsisë zbuloi se moti shumë i nxehtë mund të shkaktojë episode të përparimit në konfiskime të kontrolluara mirë dhe mund të shkaktojë që konfiskimet e pakontrolluara të jenë më të rënda dhe intensive. Kjo tregon që ekstremitetet në temperaturë mund të shkaktojnë ndryshime në trup që shkaktojnë konfiskime.

ilaçe të caktuara

Disa ilaçe pa recetë mund të shkaktojnë konfiskime potencialisht. Një studim i vitit 2016 përmend që antidepresantët, stimuluesit, tramadolin dhe izoniazidin janë ilaçe që zakonisht raportohen se shkaktojnë konfiskime në disa njerëz.

Shkakton vs shkaktarët

Në 2 nga 3 personat, shkaku i epilepsisë është i panjohur. Sidoqoftë, mund të rezultojë nga çrregullimet gjenetike ose kushtet që prekin trurin, të tilla si goditje në tru, dëmtim traumatik i trurit, infeksione ose sëmundje të tjera neurologjike.

Ndërsa një shkas mund të rezultojë në një konfiskim, https://harmoniqhealth.com/al/ shkaktuesit e konfiskimit nuk janë të njëjta me shkaqet e konfiskimit. Për shembull, një situatë stresuese mund të shkaktojë një konfiskim, por shkaku themelor i konfiskimit mund të jetë dëmtimi strukturor i trurit.

Meqenëse konfiskimet mund të jenë të paparashikueshme, mund të jetë e vështirë të përcaktohet pse ndodhin, dhe disa njerëz mund të supozojnë se shkaktarët, siç është lodhja, mund të jenë shkaku. Sidoqoftë, ka më shumë të ngjarë që individi të ishte tashmë i predispozuar, dhe shkas thjesht e shkaktoi konfiskimin në një person të ndjeshëm. Konfiskimet e refleksit

konfiskimet e refleksit

shpesh janë të paparashikueshme dhe mund të ndodhin spontanisht. Ndërsa disa njerëz mund të identifikojnë shkaktuesit, shumë njerëz do të gjejnë shkaktuesit e tyre të jenë jospecifik, siç është stresi ose lodhja. Sidoqoftë, njerëzit e tjerë mund të pësojnë konfiskime refleksi, të cilat janë konfiskime që ndodhin vazhdimisht për shkak të stimujve specifike dhe të identifikueshme ose proceseve njohëse.

Stimujt e mundshëm për konfiskimet refleksi mund të jenë të jashtme, të tilla si të shohësh dritat ndezëse ose të prekësh ujë të nxehtë, ose të brendshëm, të tilla si ndjenja e emocioneve të caktuara ose të kesh procese të caktuara të mendimit. Kjo është shumë e rrallë.

Si të identifikoni shkaktuesit

Mund të jetë e vështirë dhe mund të marrë ca kohë që një individ të identifikojë shkaktuesit e tyre personal të konfiskimit. Një person mund të mbajë një ditar të konfiskimit për të shënuar aktivitetet ose situatat e tyre që i paraprijnë një konfiskimi. Një model mund të dalë me kalimin e kohës, duke zbuluar shkaqe të mundshme të konfiskimit.

Ndërsa përpiqet të identifikojë shkaktuesit e mundshëm, një person duhet të përpiqet të menaxhojë gjendjen e tyre dhe të shmangë ose zvogëlojë ekspozimin ndaj shkaktuesve të mundshëm. Këshilla që njerëzit mund të përpiqen të përfshijnë:

  • Marrja e ilaçeve pasi mjeku i tyre përshkruan
  • Marrja e mjaftueshme dhe e rregullt e gjumit
  • Ulja e stresit

Përmbledhje

Shkaktarët e konfiskimit i referohen stimujve që mund të shkaktojnë një konfiskim në njerëz të caktuar. Shkaktarët mund të ndryshojnë midis individëve, por shkaktuesit e zakonshëm përfshijnë sëmundje, lodhje, alkool dhe ilaçe që mungojnë. Shkaqet

janë të ndryshme nga shkaqet. Kushtet themelore shpesh shkaktojnë konfiskime, ndërsa shkaktuesit thjesht shkaktojnë konfiskime te njerëzit që tashmë janë të predispozuar ndaj tyre.

Mund të jetë e vështirë për njerëzit që të identifikojnë shkaktuesit e tyre personalë, por mbajtja e një ditari të shkaktuesve të mundshëm dhe përpjekja për të shmangur disa stimuj mund të ndihmojë në parandalimin e ndodhjes së një konfiskimi.

  • Biologjia/Biokimi
  • Neurologjia/Neuroshkenca

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e shqyrtuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik , dhe revista dhe shoqata mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.